Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 28 oktober 2015

D66 pleit voor behoud nachttrein

Station Amersfoort door Nik Morris – https://www.flickr.com/photos/nikmorris/

Eind 2016 stopt de proefperiode van 3 jaar waarin er in het weekeinde een aantal nachttreinen van en naar Amersfoort rijden. Volgens NS is het niet rendabel en het college van Amersfoort is het daar mee eens en heeft besloten om er geen geld meer in te stoppen voor de komende jaren. D66 woordvoerder Dirk-Joost van Hamersveld is daar niet blij mee en heeft daarom het college in een motie opgeroepen om de nachttreinen alsnog te laten rijden de komende jaren. “Amersfoort heeft als tweede stad van de provincie veel te bieden op cultureel gebied en het is een fijne stad met veel uitgaansgelegenheden. We hebben een aantal grote evenementen en dan is het prettig dat je weet dat je midden in de nacht nog een trein kunt pakken naar Utrecht” aldus van Hamersveld.

Van Hamersveld vindt dat Amersfoort ook moet denken aan de jongere inwoners van de stad: “Wil je hen blijvend aan je stad binden, dan moet je er ook voor zorgen dat we volwaardig deelnemer zijn in de bereikbaarheid met de Randstad.”

D66 is van mening dat het nachtnet bijdraagt aan de leefbaarheid en de economische vooruitgang van de stad. Amersfoort moet bereikbaar zijn. Een uitbreiding van het nachtnet richting Hilversum en Schiphol zou wat Van Hamersveld betreft ook tot de mogelijkheden kunnen behoren.

Dat het nachtnet een extra kostenpost is voor Amersfoort is duidelijk, maar weegt wat D66 betreft niet op tegen de voordelen ( economie en mobiliteit) die het voor de stad oplevert. Wil je mee doen, dan moet je soms willen investeren. Van Hamersveld heeft het college ook gevraagd om te onderzoeken in hoeverre de provincie nog kan bijdragen in de kosten van de nachttrein.

De motie is inmiddels ingediend.