Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 28 december 2018

Democratie en duurzaamheid in Marokko

Vorige maand mocht ik (Marjolein Perdok, raadslid voor onze partij in Amersfoort) met 6 andere raadsleden en D66 Internationaal naar Marokko. We hebben daar gesproken met verschillende nationale en lokale politici en duurzaamheidsprojecten bezocht.

Samen met een D66 raadslid uit Haarlem, Leiden, Delft, Zeist, Oude IJsselstreek en Breda en een medewerker van D66 internationaal zijn we in Rabat, Cassablanca, Marrakech en Ouarzazate geweest. We begonnen in Rabat en hebben daar eerst kennis gemaakt met de medewerkers van de Friedrich Naumann Stiftung. Een partnerorganisatie die veel doet in de regio  voor empowerment en democratie. Zij hebben het grootste deel van het programma georganiseerd en zijn met ons mee gereisd. Na de kennismaking hebben we gesproken met Luuk Schuling van de Nederlandse ambassade in Rabat. Vervolgens zijn we doorgereisd voor een kennismaking met Hakima el Haité. Zij heeft lang als ondernemer gewerkt en is na een succesvolle carrière overgestapt naar de politiek. Tot 2017 was zij minister van environment. In die functie heeft zij duurzaamheid op de kaart gezet in Marokko. Onder haar bewind is er wetgeving aangenomen die zorgt dat duurzaamheid onderdeel is van elk project. Ook was zij gastvrouw van het VN Climate Change Summit, COPP22. Onlangs is zij verkozen tot voorzitter van Liberal International, de wereldwijde koepelorganisatie van liberale partijen waar D66 lid van is. Een hele interessante vrouw om kennis mee te maken. Heel gastvrij ook. Vanwege een nationale feestdag in Marokko, konden we niet op kantoor terecht en hebben we bij haar thuis geluncht.

In Cassablanca hebben we een presentatie gehad over smartcity/citymarketing en gesproken met een raadslid. De letters I Amsterdam hebben gediend als inspiratie voor de leuze “We Casablanca”. Dat de letters worden (inmiddels zijn) weggehaald konden ze haast niet geloven.

In Marrakech hebben we gesproken met verschillende hoogleraren van de universiteit van Marrakech. Samen met één van de hoogleraren zijn we op bezoek geweest bij de deputy mayor van Marrakech. En we hebben een bezoek gebracht aan de Polytechnic University Mohammed VI. Daar doen ze onder andere onderzoek naar zonnepanelen en de opslag en het transport van de opgewekte energie.

Onze laatste stop was Ouarzazate. Daar hebben we het, tot voor kort, grootste zonnepark van de wereld bezocht, het Solar Power Station Noor. Oneindig veel zonnepanelen die op verschillende manieren energie opwekken. Tijdens het diner hebben we drie raadsleden uit Ouarzazate gesproken.

Het was een geweldige reis. Ik heb ongelooflijk veel gezien en gehoord. Overal waar we kwamen zijn we gastvrij ontvangen en in elk gesprek werd met trots verslag gedaan van projecten en werkzaamheden. Er komt nog een verslag van alle presentaties en projecten die we bezocht hebben op de site van D66 internationaal. Een hele mooie ervaring waar ik je graag meer over vertel, dus mail, bel of spreek me aan als je meer wil horen.