Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 8 juli 2019

D66 vroeg zich af: Hoe pakken we de eikenprocessierups het beste aan?

Veel mensen hebben last van de eikenprocessierups. Een beestje met venijnige haartjes die jeuk en irritatie veroorzaken. De gemeente Amersfoort is hard bezig met de bestrijding. Dat gebeurt gelukkig niet alleen nu, maar ook in voorgaande jaren is Amersfoort daar serieus mee aan de slag gegaan. Helaas geldt dat niet voor alle gemeentes. Door niet actief te bestrijden, wordt de overlast het jaar daarop groter. Dat Amersfoort de rups wel actief heeft bestrijd, heeft helaas niet kunnen voorkomen dat het dit jaar erger is dan vorig jaar. En dat komt doordat niet alle regio-gemeenten even hard aan de slag zijn gegaan vorig jaar.

Een landelijke aanpak van de bestrijding van de eikenprocessierups is nodig. We zijn dan ook blij dat D66 hiervoor heeft gepleit in de Tweede Kamer.

Ondertussen doet Amersfoort wat ze kan om de eikenprocessierups te bestrijden. Meer dan 3.000 eiken zijn gemarkeerd en worden aangepakt. Ook is er een proef gestart met de biologische bestrijding. Door te zorgen voor meer natuurlijke vijanden zijn er in de proefgebieden minder rupsen. De proef duurt drie jaar, dus er zijn nog geen definitieve resultaten.

Aan het einde van het seizoen vindt er een evaluatie plaats van de aanpak dit jaar. De fractie zal dit nauwgezet volgen. Verder blijven we ons hard maken voor een landelijke aanpak, zodat de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakt echt wordt terug gedrongen.

Op de website van de gemeente is meer te lezen over het beleid, kunt u melding doen van bomen en is een eikenbomenkaart te bekijken. Hierop is te zien waar de rups is gesignaleerd en waar bomen al zijn behandeld.