Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 22 juni 2021

Bouw fiscale verschillen af. Niet elke belegging is ongewenst

Vathorst

Starters een eerlijkere kans geven op de woningmarkt. Wie wil dat nou niet? Alles wordt hiervoor uit de kast gehaald, omdat de woningnood enorm is. Ook het Rijk is op dit moment voorbereidingen aan het treffen om gemeenten meer mogelijkheden te geven hier iets te doen. Een van die zaken is het aanpakken van ongewenste opkooppraktijken. De indieners van de motie die vanavond op de agenda staat. vragen te onderzoeken wat er nodig is om deze ‘opkoopbescherming’ in te voeren en willen een concreet voorstel. Volgens D66 zorgt deze regelgeving niet voor het juiste effect. En daarom denken wij daar heel anders over. En wij zijn niet de enige.

Zorgt deze aanpak bijvoorbeeld écht voor een betere posities voor starters? Nee, geven meerdere bronnen aan als reactie op het stuk in het FD. En is elke opkooppraktijk dan echt zo ongewenst? Deze motie gaat daar wel van uit. Is de belegger niet ook nodig bij het aanbieden van (middeldure) huur? Ja, en die middeldure huur staat ook onder druk in Amersfoort

Het is maar welke bronnen je leest. Die bronnen spreken elkaar regelmatig tegen op dit gebied. Het FD heeft de grote gemeenten gevraagd of ze iets met de aankomende regelgeving aan doen. Ja, zeiden de grote gemeenten. Op dat artikel en de uitspraak van de grote gemeenten kwamen daarna een hoop reacties. Zo bevroeg BNR De Nederlandsche bank, die aangaven dat dit averechtse effecten heeft op de woningmarkt en hebben journalisten van NRC verder gekeken naar de gevolgen van de ‘opkoopbescherming’.

Lang verhaal kort. Er kleven een hoop nadelen aan het bannen van beleggers, blijkt daaruit. Het ergste daarbij is dat er grote kans is dat dit een tekort aan huurwoningen oplevert. En juist is Amersfoort is daar het tekort heel groot. Huurders worden de dupe. Dat kopt ook de Telegraaf op 1 juni als reactie op het FD. Onverstandig dus, die ‘opkoopbescherming’ in Amersfoort, vindt D66. Toch zien wij bij D66 dat er nu te veel huizen worden opgekocht.

Wat is dan wel een goed idee? Ook D66 wil dat starters een huis in Amersfoort kunnen kopen, maar wij zien betere mogelijkheden dan het invoeren van een opkoopverbod. Wij willen dit fiscaal aanpakken. Niet alleen met een goede startersregeling, maar ook door het opkopen van huizen niet enkel te zien als gouden bergen. Het rendement op woningen is nu te gemakkelijk, en daarmee het verdienmodel. Maar wij willen de gekte op de woningmarkt ermee aanpakken. Voor starters én mensen met een middeninkomen.

Onlangs zijn er wijzigingen doorgevoerd in de overdrachtsbelasting. Dit zal voor de nodige effecten zorgen. De  overdrachtsbelasting voor starters (tot 35 jaar) is van 2% naar 0% gegaan als je een eerste huis koopt.  Voor beleggers gaat de overdrachtsbelasting juist omhoog. Van 2% naar 8%. Zo zorgen wij voor echte mogelijkheden voor starters. En we stoppen de oneerlijke concurrentie van beleggers. Om de starters nog extra te helpen, willen we dat het hebben van een studieschuld ook minder in de weg staat bij het kopen van een huis. Zo wordt daar nu gerekend met een rente van 4%, terwijl die in werkelijkheid veel lager ligt. Rekenen met de werkelijke lasten dus.

Op die manier willen wij zorgen voor eerlijke kansen voor starters en mensen met een middeninkomen. Wij laten absoluut niemand vallen. Wat een nog groter tekort aan huurwoningen in Amersfoort, omdat je het beleggers onmogelijk hebt gemaakt om voor die doelgroep iets te kunnen betekenen? Achter zulk beleid willen wij als D66 niet staan.

En daarnaast natuurlijk bouwen, bouwen, bouwen. Maar dat is niet nieuw. Dat zeggen we al jaren. En gelukkig horen we dat devies veel vaker en vanuit verschillende kanten.